innowacje i rozwój

Projekty UE

działamy innowacyjnie

PROJEKTY UE

Nazwa projektu:
ROZBUDOWA PRZEDSIĘBIORSTWA AGRO-WIT AGNIESZKA MALINOWSKA PRZEZ ZWIĘKSZENIE PRZESTRZENI CHŁODNICZEJ I MAGAZYNOWEJ

Cel projektu:
Budowa hali magazynowej o powierzchni około 2 400 m. kw. oraz zakup wyposażenia hali i urządzeń technologicznych do transportu produktów warzywnych

Grupy docelowe:
Odbiorcy produktów warzywnych z oferty przedsiębiorstwa – gotowanego buraka ćwikłowego

Koszt przedsięwzięcia: 5 709 629,18 zł
Wartość dofinansowania: 2 854 814,59 zł

Okres realizacji: 2023-2025

Efekty przedsięwzięcia:
Przechowywanie surowców nieschłodzonych w atmosferze powietrza wpływa na przemiany cukrów, w tym głównie skrobi. Niekiedy dochodzi do jej hydrolizy do cukrów prostych, a w innych warzywach, takich jak np. kukurydza cukrowa czy groch zielony, dochodzi do syntezy skrobi. W obu przypadkach mamy do czynienia ze zmniejszeniem zawartości cukrów prostych w tkance, co często przekłada się na pogorszenie cech sensorycznych. Podobnie jest w przypadku witamin, gdzie dochodzi do ich rozpadu. Zastosowanie zmienionego procesu pozwoli na zachowanie wartości odżywczych w większym stopniu niż dotychczas. 

AGRO-WIT-plakatProjektUE