Surówka z buraków i czerwonej kapusty z jałowcem bio

Czerwony kolor surówki to to, czego po długiej zimie trzeba nam najbardziej! Patrząc na tak kolorową surówkę, od razu rozbudzimy jeszcze drzemiące receptory, a jedząc ją z pewnością pobudzimy cały organizm. Surówka idealnie komponuje się z pieczonym mięsem, również drobiowym. Jest idealnym dodatkiem do steków i burgerów. Czerwona kapusta to druga odmiana kapusty warzywnej głowiastej. Charakteryzuje ją nie tylko inny kolor, ale też i zdecydowanie łagodniejszy smak. Czerwona kapusta jest idealną bazą różnych surówek. Bulwy buraków natomiast zawierają po trochu wzmacniającej odporność witaminy C, a także witamin A, B1 i beta-karotenu, które poprawiają nasz wzrok i polepszają wygląd skóry, włosów oraz paznokci. Mają też dużo kwasu foliowego, którego wpływa korzystanie na wzrost komórek w naszym organizmie. Największym skarbem buraków są antocyjany (czerwonofioletowy barwnik) – betanina. Pomagają one eliminować substancje rakotwórcze z wątroby. Buraczane antocyjany czterokrotnie zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki. Wspomagają więc układ krwionośny